Sandkassen – barnets yndlingssted i haven

Hvis du tænker tilbage, og ellers har haft en nogenlunde almindelig barndom, kan du med sikkerhed huske op til flere stunder, hvor du glad har fornøjet dig i sandet i en sandkasse. Børn er nemlig pjattede med sand og elsker at bygge sandslotte eller grave dybe huller – derfor har du sandsynligvis også selv brugt time efter time i en sandkasse.

At lege i en sandkasse er ikke blot sjovt for barnet – det er faktisk også stimulerende. Når barnet leger i sandet, bruger det ofte sin fantasi til at forestille sig store bjerge, mægtige bygninger og hele landskaber i det grå sand. Der er derfor god grund til at forkæle din lille guldklump med en sandkasse.

I det følgende kan du finde svar på en række af de mest almindelige spørgsmål om sandkasser.

Skal der låg på sandkassen?

Et låg er ikke et krav, men det er bestemt værd at have! Når du først én gang har siddet og hygget dig i sandkassen, hvor du sammen med dit barn har gravet et dybt hul, for derefter at få en ildelugtende og blød kugle i hånden, kommer du med garanti til at fortryde, at du ikke valgte en sandkasse med låg.

Udover at være kilde til massevis af hyggelige stunder for børn, fungerer en sandkasse desværre også ofte som toilet for irriterende katte, som graver deres efterladenskaber ned i den.

Skal sandkassen være mobil?

I nogle tilfælde kan det være en fordel at vælge en sandkasse, som kan flyttes. Hvis du eksempelvis ofte skifter mening og vil indrette haven om, hvis der i perioder er for meget eller for lidt sol et bestemt sted eller hvis du blot vil have mulighed for at flytte sandkassen, hvis den er i vejen, bør du overveje en mere mobil sandkasse.

Vær dog opmærksom på, at selv de mindste sandkasser er temmelig tunge, så snart de er fyldt op med sand. Forvent derfor ikke, at du uden videre kan flytte rundt på den fyldte sandkasse – ofte vil du være nødsaget til at tømme den først.

Hvor stor skal vores sandkasse være?

Spørger du barnet, vil han/hun sikkert sige, at sandkassen ikke kan blive stor nok. Fra deres perspektiv handler det mest af alt om at have plads at boltre sig på, så de små tager ikke nødvendigvis højde for, at der også skal være plads i haven.

Hvis du konstant sparker foden ind i kassen eller skal springe som en akrobat, for at komme forbi, er sandkassen formentlig for stor. Omvendt kan den også blive så lille, at der kun er plads til barnet selv. Det er en skam, hvis du gerne selv vil være med, eller hvis en ven eller veninde fra børnehaven kommer forbi til leg.

Ønsker du at give dine børn et stykke legetøj der både er sjovt at bruge for små og store børn i årevis, så kan du overveje at købe en trampolin.